Kan man overhovedet feste uden alkohol? Vi lever i et land hvor fest er lig med alkohol, og hvor et udtryk iblandt unge som "ej, hvor skal jeg bare være fuld i aften" ikke er ualmindeligt. Men hvorfor er det at vi er endt i en situation hvor man ikke kan samles en gruppe af mennesker og hygge sig, uden at der skal være alkohol indblandet?

Ingen fest uden alkohol

Jeg har i mange år drukket alkohol lige som alle mulige andre. Igennem gymnasietiden var det hver fredag og lørdag, og også efter at jeg fik studenterhuen på hovedet røg der da nogle liter indenbors til diverse festlige arrangementer.

Vi kender det alle sammen. Dagen derpå. Vi siger "jeg drikker aldrig igen", fordi vi ligger fuldstændig værdiløse i sengen hele dagen efter at vi har været til en fest dagen før. Og jeg er nok ikke den eneste som en gang eller to har tænkt: "kan det virkelig være rigtigt at jeg er nødt til at have det sådan her dagen efter, hver gang jeg har været til fest?".

Ikke bare havde jeg det dårligt dagen efter. Jeg kunne også konstatere at min hukommelse var svækket, og at disse ellers festlige ting der var sket dagen før, stort set var forsvundet fra mit hoved allerede. Og hvad er så egentlig pointen med det?

Min bankkonto kunne hjælpe mig med at kortlægge hvad aftenen havde budt på at besøg på diverse barer og natklubber, men disse dankort-træk var bestemt ikke sunde for min privatøkonomi.

Der var altså mange grunde til at sætte spørgsmålstegn ved det alkohol-liv jeg levede. Derfor bestemte jeg mig for at lave at prøve noget af...

Mit eksperiment: 3 måneder uden alkohol

Jeg bestemte mig for at jeg i tre måneder ikke ville drikke en eneste tår alkohol - simpelthen. En nem måde at klare denne udfordring på, ville være blot at blive væk fra diverse fester og andre sociale arrangementer hvor der bliver indtaget alkohol - men det ville jeg ikke gå glip af.

Derfor lovede jeg mig selv, at jeg ikke ville tage til færre sociale ting nu hvor jeg ikke drak alkohol, end almindeligvis.

Igennem de tre måneder gik jeg til lige så mange fester som jeg plejede, og bund og grund var alt egentlig som det plejede - den eneste forskel var at jeg i stedet for alkohol i mit glas havde ganske almindeligt vand.

Der ER muligt at feste uden alkohol - for mig i hvert fald

Udfordring nr. 1 blev at finde på et standard-svar til spørgsmålet "Hvorfor drikker du dog ikke?" - for tro mig, det kom masser af gange. Hurtigt fandt jeg dog ud af at sige, at jeg "gerne ville have noget ud af dagen i morgen". I starten så folk lidt undrende ud ved det svar, men med tiden vænnede mine venner sig til, at jeg bare drik vand i stedet for alkohol. Det var egentlig ikke nogen "big deal" når det kom til stykket.

Men kunne jeg så hygge mig lige så meget som de andre til festen, nu hvor jeg var pinligt ædru. Ja, det synes jeg faktisk godt at jeg kunne. Her vil jeg så lige indskyde, at det nok i høj grad afhænger af hvordan man er som person. For hvis man er den generte type der bruger alkoholen til at slippe tøjlerne en lille smule, så kan det være en udfordring at være ædru når alle de andre er fulde.

Min konklusion på eksperimentet blev altså at efter lidt forklaringsvanskeligheder i starten sagtens kunne være med til fester og hygge mig uden alkohol. Så spørger du mig om "at feste uden alkohol" - så siger jeg: Ja, hvorfor ikke?

Se desuden vores grafik omkring unge og alkohol her