Et babyshower er en festlig begivenhed, hvor man fejrer en kommende mor og markerer graviditeten med god mad, sjove lege og masser af gaver. Det er oprindeligt en amerikansk tradition, men babyshowers er i de seneste år blevet meget populære i Danmark.

I dette indlæg kan du lære mere om det amerikanske fænomen og få inspiration til at holde det fineste babyshower.

En amerikansk tradition

Babyshowers stammer fra USA, men i dag er det også en udbredt tendens i Danmark. Flere og flere vordende mødre får dedikeret en dag, hvor tætte veninder og kvindelige familiemedlemmer forkæler dem og kommer med gaver til barnet. Ofte er begivenheden et såkaldt surprise party, hvor den gravide kvinde overraskes.

Begrebet ”babyshower” siges at have flere betydninger, men den mest kendte relaterer sig til ordet ”shower”, fordi der er tale om en regn af gaver. Nok er der tale om en nyere amerikansk tradition, men det at markere en graviditet med et ritual er langt fra nyt og har fundet sted i tusindvis af år rundt omkring i verden. Eksempelvis er der en gammel tradition i Indien – ”seemantha” – som afholdes, når en gravid kvinde er 6-8 måneder henne. Her ’bader’ moderen ikke i en regn af gaver, men i en regn af tørret frugt og andre frugtbarhedssymboler. Traditionen indebærer desuden en musikalsk ceremoni til fordel for barnets ører.

Herhjemme markeres flere og flere graviditeter nu også med en form for ritual – nemlig et babyshower. Selvom inspirationen kommer fra USA, kan du sagtens lave din egen fortolkning og skabe et event, der tilgodeser lige netop din veninde og hendes personlighed.  

Pynt fint op

Pynt og dekorationer skal der til! Et babyshower er nemlig ikke komplet, før der er pyntet fint op – gerne i farver, som symboliserer barnets køn. Dæk et flot og indbydende bord med levende lys, foldede servietter og sjove dekorationer som eksempelvis spiselige sutter og rangler. Det kan være en god idé at vælge engangsservice og en papirdug, så I ikke skal bruge timevis på oprydningen, men i stedet bruge tiden på den kommende mor. Besøg eventuelt Dreamshop2u.dk, hvor du kan finde flot engangsservice.

Når du pynter op, er der ingen grund til at holde dig til spisebordet. Hvorfor ikke pynte hele stuen op? Et babyshower er en festlig lejlighed, hvor ”more is more”, når det gælder oppyntning. Brug derfor elementer som pom poms og guirlander og placer dem rundt omkring i stuen. Du kan også pynte op med balloner; hæng dem op med en snor eller brug ballonpinde, så du kan sætte dem i planter og vaser.

Server lækker mad og flotte kager

Maden er en vigtig del af et babyshower. Typisk vil det være en dagsbegivenhed, så brunch eller frokost med efterfølgende kaffe og kage er ideelt. Det vigtigste er at skabe rammerne for en hyggelig dag, og derfor behøver det ikke at være avanceret eller dyr mad. Du skal bare sørge for lette anretninger, som de fleste kan lide. Du bør dog tage hensyn til den gravide og sørge for, at der også er pasteuriserede mejeriprodukter på bordet – gravide må eksempelvis ikke spise bløde oste lavet af upasteuriseret mælk.

Kager er ligeledes en uundværlig del af et fint babyshower. Her kan du igen tænke i farvetema; put eventuelt lidt frugtfarve i din frosting eller glasur, så kagerne får en fin lyseblå eller lyserød farve. Du kan også pynte dem med krymmel eller andet spiseligt pynt, der giver kagerne et festligt udtryk.

Er du ude efter en lagkage med flot pynt lavet af marcipan eller fondant, eksempelvis et par små, buttede babyfødder, kan du bestille en hos bageren eller få en ferm kagebager til at gøre det. Alternativt kan du selv kaste dig ud i et projekt – tjek eventuelt Den store bagedyst-vinderen Annemette Voss’ lærerige Youtube videoer ud her og få masser af inspiration samt kyndig vejledning.

Fuldend dagen med sjove lege

Hvis du gerne vil holde et gennemført babyshower, er der en række forskellige selskabslege, som du kan tage med. De fungerer som sjove pauser mellem maden og kan desuden være en god måde at skabe en munter stemning i et selskab, hvor ikke alle kender hinanden.

Der findes et hav af forskellige lege, så det er op til dig at udvælge dem, der fungerer bedst til netop dit selskab. Det er dog ikke sikkert, at du kender alle gæster, og så er der heldigvis en række klassiske babyshower-lege, som oplagte go-to valg. Det er blandt andet at lade gæsterne gætte omkredsen på den gravides mave, at lade den gravide spise babymad og gætte indholdet og at lave en quiz om moderen – eksempelvis en ’tip en 13’er’, hvor alle gæster får uddelt en kupon.  

Husk, at det vigtigste, når du arrangerer et babyshower, ikke er, hvorvidt du følger de amerikanske traditioner til punkt og prikke, eller om der er en overdådig gaveregn. Det vigtigste er derimod, at den kommende mor og gæsterne får en hyggelig og sjov dag.