Vores hjerner kan meget vel være fremragende til abstrakt tænkning og planlægning, men ofte er de håbløse til (hvad der forekommer os) simple opgaver som at huske årsdagen med damen eller fars fødselsdag.

Hvordan kan det være?

Forskning viser, at vi faktisk formår at huske næsten alt det, vi erfarer. Det vi kalder ”glemsel” dækker snarere over en besværlig genkaldelsesproces.

Og det er godt nyt, for det beviser at hjernen sådan set indeholder den information du leder efter. Så hvordan frembringer du det, der er relevant i den givne situation? Her er nogle tips til teknikker og værktøjer, der faciliterer din genkaldelse: 

Brug stikord

Meget research peger på, at det vigtigste for genkaldelse er ”cues”. Det engelske ord cue dækkes ikke helt af det danske stikord, for et cue kan være både et møbelarrangement, stemmebesked, notifikation, musik, osv.

Egentligt er alt, der får dig til at huske det ønskede et cue.

Det helt klassiske eksempel er post-it notes placeret på strategiske steder i huset – typisk køleskabet, som man åbner utallige gange i løbet af en dag. Der er dog et utal af forskellige måder cue-teknikken kan bruges. 

Rytme og musik hjælper tit vores hukommelse på en meget effektiv måde – det forklarer hvorfor, vi ofte klager over at huske ligegyldige sangtekster mens vi glemmer eksamenssvarene når det gælder.

Men bare rolig, der er andre måder at huske dine vigtige datoer, end at strikke dem sammen i en sang.

Hvad med eksempelvis at have en temasang for dine mærkedage, som du spiller på selve dagen? På den måde bliver sangen forbundet med begivenheden, og hvis du spiller den regelmæssigt, vil du hver gang blive mindet om det.

Brug mobilen til at huske 

Du kan også lave en påmindelse i iOS, der aktiveres når du passerer et sted du har angivet.

Eksempelvis kan du blive mindet om fødselsdage hver gang du går forbi en gavebutik. Efter et par uger burde du kunne fjerne påmindelsen og huske på at tjekke for kommende fødselsdage helt af dig selv. Så husker du ikke bare på selve dagen, men er forberedt på på gavefronten i god tid.

Der findes en gratis kalender til iPhones med alle danske mærkedage, så du hverken glemmer Valentine's day eller en anden vigtig dag. Se kalenderen her.

Gruppér dine datoer

Det er ofte 1000 gange nemmere at huske sætninger end tilfældige ord.

De dygtigste i hukommelseskonkurrencer deler altid emnerne op i kategorier, de så forbinder med hinanden. Prøv eksempelvis at huske de fødselsdage der ligger i hver årstid sammen – så er der kun 4 grupper at huske på.

Du kan også huske efter familierelation eller gavestatus – så længe der er et antal på mellem 4 og 7 emner. Det er nemlig ofte det antal enheder, der maksimalt huskes.

Få dig en god kalender

Der er mange forskellige kalendere tilgængeligt, men nogen gange kan det betale sig at lede lidt ekstra. 

Hinsides de store services finder man nemlig ofte meget specialiserede services, der kan matcher ens behov bedre end de, der forsøger at appellere til alle på én gang. 

Én af disse specielle kalendere er danske Plandisc.

Plandisc har nytænkt kalenderformatet med deres interaktive og skybaserede årshjul, der er som skabt for brugere, der mangler et stærkt visuelt overblik. Da det er en internetservice snarere end et program bundet til bare én enhed, kan kalenderen deles med familien online. 

Helt oplagt er muligheden for at vedhæfte dokumenter og filer til begivenhederne. 

På den måde kan man lynhurtigt tilføje et program for fødselsdagen for alle inviterede, og give forskellige inviterede hver sit niveau af administratorrettigheder. Da alle de medlemmer af kalenderen du giver lov kan tilføje fødselsdage og mærkedage, sikrer du dig imod dine egne forglemmelser. 

Du udliciterer simpelthen arbejdet, så alles hukommelse bidrager. Dét er smart.